UNIVERSAL I FARAONA

SINOPSI

Ignasi Millet (IGNASI M.) conversa amb el “SEVILLA”, Jesús Peréz Ocaña el germà bessó sindicalista i àcrata.

 

CARLES FLAVIÀ amb JAUME SISA són a la barra del bar del Raval, després de la siesta, remenant les intimitats, mentre veiem un grup dels gitanos de Gràcia  i canten BENJAMÍN ESCORIZA, MONCHO i LOS MANOLOS, interpreten les cançons que fa 30 anys va escriure el Gato Pérez.

 

Pepe Rubianes viatja per l’Àfrica negra que tant estimava després d’haver rodat el boletaire carregat de dubtes d’“El perquè de tot plegat”.

 

Tot plegat fragments de la memòria de tres grans artistes “OCAÑA”, “GATO PÉREZ” i PEPE RUBIANES que, sense cap dubte, creien i anunciaven la ciutat de Barcelona com UNIVERSAL i FARAONA

EL VIRUS DE LA POR, VENTURA PONS
EL VIRUS DE LA POR  VENTURA PONS
EL VIRUS DE LA POR  VENTURA PONS

Fragments de la memòria de tres grans artistes JOSÉ PÉREZ “OCAÑA” (Cantillana, 1947 - Sevilla, 1983), JAVIER PATRICIO “GATO” PÉREZ (Buenos Aires, 1950 – Caldes de Montbui, 1990) i PEPE RUBIANES (Villagarcía de Arosa, 1947 – Barcelona, 2009), amb el temps convertits  en icones que han ajudat la ciutat de Barcelona a ser UNIVERSAL i FARAONA.

2017
UNIVERSAL I FARAONA
EL VIRUS DE LA POR  VENTURA PONS
 
 
 
UNIVERSAL I FARAONA
VO/
 
 
UNIVERSAL I FARAONA

NOTES DEL DIRECTOR

Explicava Italo Calvino, al clàssic Per què llegir els clàssics, en un d’aquests textos de referència on parla sobre “l’oblit del futur”, una altra manera d’advertir-nos sobre el perill del conformisme.

 

“La memòria veritablement només té sentit – per als individus, les col·lectivitats, les civilitzacions – si manté al mateix temps l’empremta del passat i el projecte del futur, si permet fer sense oblidar el que es volia fer, esdevenir sense deixar de ser, ser sense deixar d’esdevenir”.

 

El meu cinquè documental, l’he configurat com un “film de films”, farcit de música, d’imatges rodades ara i moltes d’altres durant els darrers 40 anys. Tot plegat fragments de la memòria de tres grans artistes OCAÑA, GATO PÉREZ i PEPE RUBIANES que, sense cap dubte, creien i anunciaven la ciutat de Barcelona com UNIVERSAL i FARAONA.

 

L’he dividit en 5 capítols, encapçalats amb imatges de Carícies – 1997-  i amb la meravellosa música de Carles Cases de Morir (o No) – 1998- , que ens acompanya fins al final donant un sentit que unifica la narració.

 

IGNASI MILLET conversa amb JESÚS PERÉZ OCAÑA, “SEVILLA”, el germà bessó , sindicalista i ácrata, que ha viscut la realitat catalana des de que va portar el seu germà fa 40 anys des d’Andalusia.

 

No únicament parlen d’en PEPE OCAÑA. Creuen memòries paral·leles, històries viscudes i una reflexió de la vida, figura i de l’art. Fets que han viscut intensament, tant l’Ignasi com els Ocaña. El Pare Laplana guarda, a la col·lecció d'art català del Museu de Montserrat, una Verge, mig catalana, mig andalusa, i també veiem les seves darreres obres acríliques desades a Cantillana.

 

CARLES FLAVIÀ, l’ex-capellà, mànager musical, comunicador excepcional, un dels activistes culturals barcelonins més grans de les darreres dècades, que ens va deixar al 2016, és a la barra del bar del Raval, després de la siesta, amb JAUME SISA, el cantant galàtic, que ens ha regalat cançons i espectacles inovidables durant molts anys. Remenen i furguen en les intimitats del seu  amic de l’ànima, GATO PÉREZ

 

BENJAMÍN ESCORIZA, l’ex-cantant de Radio Tarifa, fa una versió aflemencada i personalíssima de “Sabor de barrio”. MONCHO i LOS MANOLOS, posen el seu art, estil i segell a “Ebrios de soledad” i “Rumba dels 60”. Cançons del Gato Pérez  que ja són universals.

 

Els Gitanos de Gràcia són de festa en un pati interior de la Plaça del Raspall, ben bé al costat d’on el GATO va descobrir, en les seves rumbes catalanes, les arrels de la música popular. El científic Jaume Josa llegeix la carta de comiat adreçada al Gato. Les dues filles grans ensenyen a Pancho, el nét, els dibuixos del seu avi a Sant Julià de Vilatorrada.

 

PEPE RUBIANES viatja, amb la seva desbordant energia, per l’Àfrica negra, que tant estimava, on hi feia per als natius uns espectacles que després repetia anys i panys. Imatges que no s’han vist mai que ha guardat la seva germana Carmen i que sorprenen i commouen.  I que donen molta alegria! Acaba amb el boletaire carregat de dubtes d’“El perquè de tot plegat”.

 

La memòria d’uns anys que, com explicava Italo Calvino, ens serveix contra el conformisme brutal.

 

Ventura Pons

UNIVERSAL I FARAONA

Una produció d’ ELS FILMS DE LA RAMBLA, S.A.

Director, Guionista i Productor  :  VENTURA PONS

Cap de producció; MERCÈ CARRERO

Director de Fotografia  : ANDALU VILA-SANJUAN / JOAN MINGUELL/

CARLES GUISII/ JESÚS ESCOSA/ BERNAT BOSH

Art director  :  BEL·LO TORRAS

Música  :  CARLES CASES i GATO PERÉZ

Muntatge  :  MARC FARRERAS

So Directe  :  NATXO ORTÚZAR

ENRIQUE GONZÁLEZ, DANIEL FONTRODONA, BORIS ZAPATA

 

Mescles So  :  XAVI SAUCEDO / POLFORD

Subtitulat : LASER FILMS

 

v.o. en català i castellà.

 

Rodatge a Barcelona.

Febrer 2017

 

© ELS FILMS DE LA RAMBLA, S.A

 
UNIVERSAL I FARAONA
IGNASI MILLET
JESÚS OCAÑA
CARLES FLAVIÀ
JAUME SISA
 
 
UNIVERSAL I FARAONA

PRÒXIMAMENT

UNIVERSAL I FARAONA

Properament

Please reload

 
 
Captura de pantalla 2017-05-08 a las 19.31.28
UNIVERSAL I FARAONA EDIT  Copy 01.01_09_17_22.Still047
UNIVERSAL I FARAONA EDIT  Copy 01.00_34_42_15.Still046
UNIVERSAL I FARAONA EDIT  Copy 01.00_27_43_15.Still045
F1020004
UNIVERSAL I FARAONA EDIT  Copy 01.00_24_49_09.Still044
UNIVERSAL I FARAONA EDIT  Copy 01.00_10_55_24.Still042
UNIVERSAL I FARAONA EDIT  Copy 01.00_13_23_03.Still043
7 Ocana