EL VIRUS DE LA POR, VENTURA PONS

Musical documentat que furga en el record que deixà l’extraordinàri compositor, lletrista i cantant Javier Patricio "Gato" Pérez tot assistint al concert de quinze de les seves cançons, interpretades per populars veus de la nostra música actual.

VENTURA PONS

2002
EL GRAN GATO
EL GRAN GATO

Musical documentat que furga en el record que deixà l’extraordinàri compositor, lletrista i cantant Javier Patricio "Gato" Pérez tot assistint al concert de quinze de les seves cançons, interpretades per populars veus de la nostra música actual.

Memòria (document) i llegat (obra) coexisteixen en la narració i serveixen per a la comprensió de Gato i d’una època: inmigració, mestissatge cultural e idiomàtic, Gitanos sedentaris creadors de la rumba catalana, ànsies de creació al voltant de Zeleste, esforç i desgast de l’artista anònim.... un testimoni sobre la lluita i les ganes de viure de tota una generació.

EL VIRUS DE LA POR  VENTURA PONS
EL VIRUS DE LA POR  VENTURA PONS
 
EL GRAN GATO
VO/
 
EL GRAN GATO

Sobre la pel·lícula

 

Porto molts anys, des que vaig debutar al cinema amb el meu primer llargmetratge, Ocaña, retrat intermitent, rodat precisament fa ja vint estius, donant-li voltes a la idea d'apropar una altre vegada a la meva gent, i a mi mateix, a través d'un treball de base documentalista. Des que en Gato va faltar, fa dotze anys, he estat pensant fer alguna cosa amb / sobre ell. No es podia oblidar ni aparcar en via morta una herència tan rica com la que ens deixava. M'entusiasmava pensar que el meva quinzena realització tornés una mica als mateixos orígens de la primera, reprenent una certa crònica de la meva ciutat, a partir dels finals dels setanta, que són els anys explicats en el retrat d'aquest insigne andalús que ens va portar alegria i que va brillar per llum pròpia a la Rambla. M'interessen, curiosament, com es desenvolupen dos personatges vinguts de fora però que es fiquen dins, que convergeixen, que xuclen però que aporten, que donen i que reben.

 

Vaig tenir la sort, el privilegi de compartir l'única pel·lícula en la qual el Gato treballar, ja que va ser l'autor el 1986 de la música del meva molt urbana La rossa del bar. Crec que el toc Gato no únicament li esqueia meravellosament bé sinó que el potenciava amb un color musical especial i sobretot amb una calor humà molt personal, molt del gran artista que era. Recordo la seva generositat posant com a fons de seqüències alguns dels seus temes, sense les seves meravelloses lletres, sense els seus poemes, però que, musicalment, funcionaven de meravella. La prova de foc la vam passar en diverses ciutats del Carib, a Cartagena d'Índies, a l'Havana, a Santo Domingo ... on la seva música tenia molts parents competitius, que van rebre esplèndidament les seves melodies. Quan li vaig explicar com havien estat rebudes les seves melodies, puc assegurar que el Gato va ser molt feliç.

 

M'he plantejat El Gran Gato a partir de buscar a la memòria dels molts que el van conèixer, van compartir i significar alguna cosa en la seva vida: família, amics, músics, gitanos .. per així explicar i sintetitzar en un document el record col·lectiu de tots ells que brinda àmplies i inesgotables possibilitats on aprofundir. Aquesta primera part documentalista la concebo com la memòria. Vaig parlar prèviament amb tots, després els vaig demanar que acceptessin conversar entre ells per grups reduïts a partir de temes que havia ordenat, però d'una forma lliure, sense imposicions. Buscava la seva veritat en la seva espontània memòria perquè ens ajudaran a comprendre el significat del Gato. M'horroritza la idea, tan habitual al cinema, del fotomaton, del cap parlant. Molt al contrari, la meva obsessió ha estat la de trobar en aquests petits grups la seva visió com un tot, amb els seus rics i matisats petits detalls, però també amb les seves contradiccions ...

 

Per subratllar l'actualitat de les composicions del Gato i aconseguir que els nous espectadors descobreixin el valor que la seva obra posseeix, he recorregut a concertar quinze cançons seleccionades entre les més de seixanta que va compondre. La selecció no és arbitrària (hi ha tant on escollir) i crec que l'ordre previst ajudarà a entendre al Gato. El concert, ubicat en un reviscut i imaginari Zeleste, el mític local dels vuitanta, segona part o més aviat nus central de la pel·lícula, serveix per reviure les seves cançons, les cançons que ens ha deixat perquè les gaudim sempre. Perquè tornem a emocionar-nos amb elles, perquè ens coneguem millor i perquè gaudim de la vida a través del seu llegat, que és com m'agrada anomenar aquesta part.

 

Sóc conscient que el format concert ha estat brillantment utilitzat per molts altres col·legues que ara em vénen a la memòria Scorsese (The last waltz), Wenders (Buenavista Social Club), Trueba (Carrer 54) ... Suposo que és per que, si és de veritat, funciona. I jo crec en la veritat dels molt variats intèrprets que canten a Gat perquè ell també és part de la seva cultura, de la seva tradició, de la seva història.

 

O sigui que memòria (document) i llegat (obra) coexisteixen en la narració, separadament però també enllaçant, acostant-se, ja que les dues parts serveixen, netament, per a la comprensió i el gaudi d'en Gato. Del Gato i dels seus temes, del seu món, de la immigració, del mestissatge cultural i idiomàtic, dels Gitanos sedentaris, de la rumba però també de la gloriosa moguda barcelonina de la seva època, de l'esforç i desgast de l'artista anònim ... Molts temes s'han quedat al calaix, però crec que ha valgut la pena la síntesi narrativa a la qual m'he obligat per explicar i condensar-se alhora a aquest Gato que encara se'ns apareix com a part de les nostres vides.

 

Potser sorprengui que no hagi volgut recórrer a material d'arxiu, però he entès i apostat perquè la veritat de la meva pel·lícula estigués precisament en la seva absència. El que ens queda de Gato és la seva memòria i el seu llegat i en tots dos suport el sentit de la meva narració.

 

Sobre el Gato Pérez

 

Si tota pel·lícula significa explicar una història, una bona història, com més bona millor, amb El Gran Gato em plantejo, planerament, aprofundir en una part immediata de les nostres vides i dels nostres temps recents, per a molts terrenys oblidadissos, als que crec oportú mirar, tornar amb una mica de distància i sense cap nostàlgia. Un exercici a través del sa furgar en el record i l'herència d'un dels músics, Javier Patricio Pérez Álvarez "Gato Pérez" (Buenos Aires 1950 - Barcelona 1990), que, amb la seva obra, ha marcat, evidenciat, explicat el sentir de la meva generació, la meva cultura, la meva ciutat. Un exercici que parteix alhora de la necessitat de reprendre el pols urbà d'uns anys, els vuitanta, viscuts intensament, quan vèiem i somiàvem ser feliços en un món que desitjàvem canviar molt més del que al finalva resultar.

 

Parlar del Gato amb la família, els músics, els seus amics, retrobar els seus textos reinterpretats per grans cantants espanyols dels nostres dies ens servirà per conèixer-lo a ell, però també per intentar entendre una part de nosaltres mateixos, de la nostra història recent. La seva immensa llibertat, la seva falta de pudor, el seu desafiament amb l'ortodòxia cultural dominant, el seu amor per les arrels populars de la música, el seu enamorament d'una ciutat contradictòria, la seva passió vital .. conformen un record que pot semblar llunyà però que, en quan ho analitzes veus la rabiant actualitat d'un concepte, d'un entendre la vida amb sentit que s'universalitzen al personatge. Però qui era el Gato Pérez?

 

Marcos Ordóñez defineix meravellosament al Gato a la seva biografia com "... qui hauria de ser gat Javier i ratolí Pérez i Patricio rumber i rumbós destil d'alexandrins, reporter de quotidianes ordalies i la deriva de hermètiques transustanciacions, cantor de bullicioses esperances col·lectives i paorosos daltabaixos íntims, aunador de síncopes del cos amb síncopes de l'ànima, alquimista que amb auris metalls i elèctrics centelleigs aconseguís una moneda esclava de la mida de la lluna i sota la seva inventat encanteri es llancés a un aigua tèrbola i sense retorn guiant una bassa feta per naufragar en els més secrets ports, impulsada la vela per brises caribenyes i ventiladors gitanos, alçant-se sobre els seus solos sabates com pedestal amb el oficiós títol de Real Cronista del molt mestís Comtat de Barcelonaa, sent el seu perfil essencial tan noctívago i inmasible com el felí que donà-li el seu alter ego ..."

 

"En Gato va arribar des de l'Argentina a una ciutat, Barcelona, ​​en uns anys en què lluitava per alliberar-se de soporíferes i interminables dècades amargues i grisos de dictadura i per esborrar de la memòria els molts anys de opressió que, malgrat tot, no havien pogut amb les seves ganes de viure. La ciutat anhelava trobar-se a si mateixa i projectar-se al món, però es trobava tremendament desconcertada i alhora emocionada davant els nous aires de llibertat. Gat es va barrejar molt aviat amb la gent com un més i al poc va començar a compondre les seves rumbes, després d'haver descobert, com Paulo en el camí de Damasc, el món dels gitanos de Gràcia.

 

"Va tenir els sants nassos de dir que li agradava la rumba i de posar-se a escriure cançons intel·ligents i divertides. Ho tenia tot en contra: d'una banda, l'ortodòxia zelestial; de l'altra, l'ortodòxia rumbera. Posant-ambdues per montera, Gato va tirar pel camí del mig i va reinventar un gènere conegut fins llavors per la seva autenticitat: així va crear la falsa rumba, la rumba conceptual o la rumba literària, com vostès prefereixin. Una rumba que funcionava a dos nivells i que tenia diverses lectures: com a música de fons, reinventava el sentiment i la gresca; i escoltada atentament, exhibia uns textos superbs, que explicaven històries i que tenien vida pròpia. "(Ramón de España a El País).

 

Gato autèntic. El Gato indagant en les nostres arrels que converteix en les seves arrels, buscant en una cultura popular, amb sabor de barri, en un llenguatge que és tresor antic ... distant en el record, perdut en la memòria i que guarda un ritme l'espècie que sempre és natural .... És impressionant la capacitat d'adaptació que mostra a un gènere aliè, ell que procedia dels feliços anys daurats que es vivien a Buenos Aires i que adorava el jazz i el rock, com tot músic que es preï. Però, Gato, lliure com ningú, és capaç de saltar-se les convencions imperants, reivindicar fer el que li dóna la gana, creant un espai poètic, únic, personalíssim la vigència no s'ha l'ha portat ni menjat el vent ni el buit que va crear seva pérdida.

 

Tornem a Ramón de España: "Ara que tant es porta l'autenticitat, a nivell musical i en general, ve de gust reivindicar a un músic que mai va ser autèntic ni maleïda la falta que li va fer. Prefereixo recordar a Gato Pérez com un brillant intrús en el món de la rumba, com un artista conceptual que es va acostar a alguna cosa que li era aliè i no va parar fins que l'hi va apropiar. Per a molta gent, aquesta condició d'intrús treballava en la seva contra: no era gitano, no va néixer al barri de Gràcia, no tenia autèntic sabor, no sabia moure en un escenari i les seves lletres eren massa complicades per a un gènere suposadament primari. Per a mi, totes aquestes suposades xacres eren, per contra, bases que jugaven al seu favor: gràcies a un estranger grassonet i poc sabrosón, la rumba catalana es va dirigir cap a llocs amb els que mai havien somiat admirables patriarques del gènere com Peret o el Pescailla".

 

Al Gato no li va ser fàcil la vida. Potser ara, una dècada després de la seva mort, seria reconegut com el poeta rei del seu estil. L'evolució de la música popular que s'ha produït en els últims anys li ha donat la raó en les seves conviccions i apostes, però com tots els precursors, com tots els artistes que han anat per davant dels gustos del moment i que prescindeixen dels dictats dels capitostos de la moda, va haver de pagar un preu alt per la seva llibertat creativa. L'hi van posar difícil, com a tants altres artistes, i com a molts altr, vaforçar la màquina en la seva obstinació i el cor li va dir prou. Massa aviat.

 

"Com li hauria anat al Gato? Què hagués fet? No ho sé. ¿Se li ha recordat? Jo crec que sí. Li van recordar Los Sencillos en una versió de «Es força la màquina». Juan Perro es va menjar al Gato. Jarabe de Palo es va menjar el Gos. La Flaca ens va menjar el cap. El rock llatí era el negoci de Gato. El que ell i altres argentins s'havien inventat. L'ètica, el desenvolupament moral de la vida d'un home, era el que deien les lletres de Gato. Un les sentia i exclamava: «Sí, amics, la vida és tal com aquí s'explica. Això és el que m'espera. Cal saber derrotar el dolor amb el plaer i el pensament. Cal seguir sentint contra tots i contra tot. Cal saber que un està sol ». Es va morir en Gato i no vaig saber mai més el que m'esperava a la volta de la cantonada", Casavella, dixit.

 

Tenia raó Gabriel Jaraba: "La música del Gato ha millorat les nostres vides ". Gato: "Què ens passarà ara, què més ens pot passar en aquest circ calent, que hem de compartir. El que passarà demà, el que pot succeir, renovar les il·lusions per no defallir". Un poeta rumbero o rumbero poeta, com li van ensenyar a les càlides nits d'estiu, a ell, a un paio que aviat es convertiria en un germà més, els gitanos de Gràcia a la plaça del Raspall. Just al costat d'on avui hi ha la plaça Gato Pérez. En Gato va somiar, va evidenciar i va convertir la rumba en el folklore urbà de Barcelona, ​​la urbs mediterrània que l'havia acollit. La rumba catalana, el gènere per excel·lència del mestissatge, de l'encreuament mendelià entre cultures.

 

"Guerriller d'una filosofia que consistia en sembrar mines d'amistat, ... Potser no hem fet prou justícia al Gato, potser no l'hem col·locat en el lloc l'escalafó que mereix. La ciutat del Gato és la ciutat dels perdedors, dels que neden a contra corrent, dels que volen una barca per naufragar, però és, també, una Barcelona càlida, solidària, antiautoritària, on els amics "són i estan, són la veritat "i on els bons moments són possibles", recorda Pau Riba.

 

El món és immens però la gent meridiana acaba creuant-se, com sigui i on sigui. En Gato parlava, i també componia, en un català una mica argení, però autèntic. Barcelonès fins a la mèdul·la, però va viure, des que anys enrere havia arribat de la llunyana i desconeguda Cinquena Pampa, a les comarques de la Catalunya interior, a la Plana de Vic i al Vallès. Tenia la ferma voluntat de ser afortunadíssim en l'amor: segons expliquen, ningú el va veure mai sense estar enamorat, ni mai lliure de les intransferibles penes d'aquest estat. Les seves cançons van contaminar a una generació que buscava en la felicitat en si mateixos i en la seva llibertat "El món és una caixa de sorpreses, que s'obre amb total facilitat, no li tinguis por a la bogeria, si t'apropa a la felicitat", i la seva realització en l'amor al pròxim, als paisatges, a l'aire d'una ciutat que "diuen que no és la que era, que s'ha tornat provinciana, que ha perdut tot el swing i parla una llengua estranya. Però no estic d'acord, jo sempre l'he vist igual, com un estel llunyà, que fuig de la frivolitat ".

 

Potser va crear una música massa trista per ser ballable o massa ballable per ser moderna i infinitat de vegades va estar a punt de tirar la tovallola i buscar un treball més sedentari. Però va seguir al peu del canó, lluitant fins al final. Del Gato i també de nosaltres mateixos, tal com era, tal com érem, va la proposta d'aquest treball.

 

Ventura Pons

 

 
EL GRAN GATO

Guió

VENTURA PONS

 

basat en la memòria i les cançons de

JAVIER PATRICIO "GATO" PÉREZ ÁLVAREZ

 

Productor executiu

VENTURA PONS

 

Cap de producció

AINTZA SERRA

 

Música

GATO PÉREZ

 

Director musical

JORDI GAS

 

Fotografia

BERNAT BOSCH

 

Muntatge

PERE ABADAL

 

Art director

BEL.LO TORRAS

 

So directe

BORIS ZAPATA

 

Una producció d'

ELS FILMS DE LA RAMBLA, S.A.

 

amb la participació de

TELEVISIÓN ESPAÑOLA i TELEVISIÓ DE CATALUNYA

 

 
EL GRAN GATO
Amb les actuacions de (per ordre alfabètic):
BENJAMÍN ESCORIZA
CLARA MONTES
KIKO VENENO
LOS CHICHOS
LOS MANOLOS
LUCRECIA
LUIS EDUARDO AUTE
MANEL JOSEPH
MARIA DEL MAR DE BONET
MARTIRIO MONCHO
OJOS DE BRUJO
SABOR DE GRÀCIA
SISA
TONINO CAROTONE
 
 
EL GRAN GATO

Festivals:

Mar del Plata i Buenos Aires (Argentina)

AC/Los Angeles i Chicago (USA)

La Habana (Cuba)

Londres (UK)

Montevideo (Uruguai)

Santo Domingo (Rep. Dominicana)

Bogotá (Colòmbia)

Vancouver (Canadà)

Varsòvia (Polònia)

Troia i Lisboa (Portugal)

Pythagorion (Grècia)

Santiago i Valdivia (Xile)

Valladolid, Elx i Osca (Espanya)

Mèxic D.F. (Mèxic)

Halifax ( Canadà)

La Cinémathèque québécoise of Montreal (Canadà)

 

Premis:

Millor Música: Gato Pérez: Premis Barcelona (Premis Directors Catalunya)

Premi Alambor (Ventura Pons)

 

 

 

 

 

 
EL GRAN GATO

EL GRAN GATO

 

Vint-i-cinc anys després d’aquell "Ocaña, retrat intermitent", que va fer sortir els colors a les Rambles postfranquistes, Ventura Pons ha tornat al documental. El protagonista ja no és ara aquell pintor andalús que es passejava transvestit pels carrers de Barcelona sinó un músic argentí que, al ritme de la rumba catalana, va calar fondo en una ciutat que encara no era la dels prodigis institucionalitzats pels Jocs Olímpics. Tots dos eren immigrants i Pons arrodoneix el mosaic mestís i heterodox que els seus films configuren sobre la capital catalana amb aquest retrat d’un personatge ressucitat per la força de les imatges.

 

"El gran Gato! parteix de la memòria que supleix una absència. Prescindeix voluntàriament del material d’arxiu i, en tot el film, només hi apareix una única fotografia del músic argentí. El marc no podia ser un altre que l’anagrama del Zeleste i Pons substitueix tots dos elements amb la màgia del cinema...

 

(...) Discretament amagat darrere la càmera, Ventura Pons prefereix deixar de banda la seva relació personal amb Gato Pérez- autor de "La rossa del bar"- per convertir-se en el cronista d’un personatge i de la època que va viure. Si "Ocaña, retrat intermitent" era el retrat en brut i en directe, d’una eufòria reivindicativa, "El gran Gato" té un tarannà ben diferent. Darrere l’elegància de les seves imatges, àgils, astutes i només circumstancialment adscrites a l’actual revifalla del documental, hi batega la nostàlgia d’una epòca irrecuperable. Com bona part dels darrers films de Ventura Pons, aquest també parla de la mort i allò que el cineasta català qualifica de "musical documentat" s’erigeix en un gran recital antropològic que posa en solfa l’esperit d’un temps, d’un país.

 

 

Esteve Rimbau

Avui

No lo dudo. Barcelona es una ciudad estupenda, pero en muchos aspectos dejó de serlo el día que murió Ocaña. Cuando Ventura Pons le filmó su "Retrat intermitent" no podía saberlo, pero aquel primer largometraje es ahora un testimonio parcial-aunque insustituible- de aquel fugaz momento de alegrías que también protagonizó Gato Pérez. Recuperarle ahora, a través de este testimonio de afinidades, corazonadas y música, permite cerrar el hueco que separaba el film de Ocaña de la muerte del pintor de ángeles. "El gran Gato" es también el testimonio de la perversión acelerada y la abundante mediocridad que han seguido. Con dos frases acertadas como el picotazo de una sierpe, Marcos Ordóñez lo rubrica; y Ventura Pons rehúye en el dosier de prensa toda tentación nostálgica. Entiendo que el cineasta rechace la melancolía, pero cuesta imaginar que alguna vez recuperemos tanta velocidad vital, tanta diferencia, tanta frondosidad. Y eso duele. Sería interesante conocer, sin embargo, cómo la misma ciudad responsable de aquella efervescencia, poco después se desbravó, aceptó que la desbravaran.

 

(...) Por suerte, a crónicas, grabados y fotos les ha sucedido el cine. Y Ventura Pons, una vez más, ha hecho otro fragmento del retrat intermitent de su ciudad, que es la gente de la ciudad.

Alex Gorina

GUÍA DEL OCIO

El trabajo del cineasta consiste en seleccionar, ordenar y sentir ese material y en todo ello Ventura Pons se manifiesta como un maestro, pues no sólo logra desvelarnos perfiles humanos y artísticos del músico, sino que sabe transmitirnos el aliento vital de un tiempo y una generación para la que vivir era lo importante. Uno tras otro, los intérpretes elegidos por el cineasta (Ventura Pons renuncia conscientemente a los materiales de archivo y construye la película sobre la ausencia de Gato Pérez) llenan la sala con unas canciones plenas de belleza y encanto que combinan la alegría y el vitalismo de sus músicas con la melancolía que impregna muchas de sus letras, crónicas todas ellas de un modo de entender la vida desde la amistad, la tolerancia y la ausencia de barreras en la mente, pero sobre todo con ese frenesí -ese forzar la máquina- que distingue al que es consciente de que vida no hay más que una y sólo una oportunidad para vivirla.

 

Pedro Uris

Cartelera Turia

Hace tiempo que Ventura Pons está haciendo un retrato no confesado de Barcelona a través de sus películas. A veces es muy evidente, otras está más escondido, pero en todo lo que ha rodado en los últimos diez años, la ciudad ocupa un lugar determinante. En este último trabajo de difícil clasificación (¿es un documental?, ¿es un musical?) es evidente que Barcelona es el centro espiritual, el alma máter de una biografía que es tanto la del Gato Pérez, como la de la ciudad que lo acogió y la generación de que formó parte. Pero si Barcelona está presente aunque no la veamos, el Gato lo está más aún sin necesidad de recurrir ni a fotos ni a imágenes de archivo, ni siquiera a sus discos. Tanto una como otro impregnan el film de tal manera que acabas con la sensación de conocer perfectamente al músico y su mundo sin salir prácticamente de un único local ....

Nuria Vidal

FOTOGRAMAS

A(...) Y es de las fuentes y entresijos de ese lenguaje de donde Ventura Pons arranca la materia que formaliza en "El Gran Gato", un documento delicioso y vivificador, porque la resurrección del Gato se percibe en la panalla como real, como suceso verídico, pues fueron muchos los sordos que, muerto él, dieron por temerariamente por muerta a su música. Pero esta muerte es desmentida de manera irrefutable por la cautivadora gracia y el desgarro irónico de las 15 canciones del Gato que, interpretadas por 15 colegas suyos, jalonan y vertebran las 15 secuencias por donde discurre el filme. Y éste se despliega con admirable sagacidad y un muy delicado equilibrio sobre un tempo en el que los vaivenes no son altibajos, sino suaves y elegantes escaladas hacia el desvelamiento del secreto encuentro entre unas músicas y una poesía en un paisaje urbano, el de la Barcelona en estado de mutación que envolvía el templo amable y canalla de la sala Zeleste, el que el Gato fue sacerdote.Y evocan ese tiempo, esa poesía y esa encrucijada urbana barcelonesa, además de Sisa, Kiko Veneno, Clara Montes, Manel Joseph, Moncho, Benjamín Escoriza, Los Chichos, Los Manolos, Tonino Carotone, Sabor de Gracias, Martirio y Lucrecia, que cierra la galería con ecos de pura rumba cubana, y María del Mar Bonet, que hace prodigios de voz agitanada, y Luis Eduardo Aute que derrocha sorna y viejos aires de amistad con el gato muerto.Los libérrimos y contagiosos, trepidantes y a veces canallas, escépticos e incluso pesimistas, pero siempre gozosos versos sonoros arrancados por Ventura Pons y los amigos y músicos que convoca de la filosofía de la taberna del Gato Pérez, se visten aquí con el esplendor de 15 lecturas muy variadas, cada una inimitable a su manera, lo que da a la música rescatada inesperadas sonoridades y angulaciones rítmicas, de manera que la sombra del Gato deja ver dentro de ella otros Gatos, una preciosa sucesión de las ondulaciones de la identidad de un no bien conocido, pero indispensable creador de músicas urbanas en el torbellino de la España de finales del siglo pasado, que sigue aquí, presente..

Angel Fernandez-Santos

El País

"El gran Gato" es un "biopic" disfrazado de documental, donde, rasgo singularísimo, el protagonista permanece tan invisible como Rebeca en "Rebeca". Ventura Pons ha optado por la omnipresencia del artista mediante el testimonio de amigos y familiares del desaparecido y quince de sus canciones interpretadas por otros tantos artistas, repartidas entre otros tantos artistas, repartidas entre los frondosos diálogos. El resultado, sumamente instructivo, es una inyección de vitalidad capaz de resucitar a un muerto (de hecho, ése es el felino objetivo).

 

Veamos: 1) Como documental sobre la Barcelona preolímpica y la posolímpica, la Barcelona del cambio, la asunción autosatisfecha del mestizaje y la catalanidad de la rumba; gente como Mariscal o Ramón Parellada ponen sus experiencias en dichos apartados al servicio del público. 2) Como comedia: el diálogo entre Carles Flavià y Sisa no tiene desperdicio; puede parecer frivolón, pero es significativo de un cierto talante barcelonés donde el "seny" i la "rauxa" se matrimonian y prometen fidelidad eterna. Y 3) Como musical. Ojos de Brujo, los Chichos, María del Mar Bonet, Martirio, Sisa, Sabor de Gràcia, Moncho, Luis Eduardo Aute, Benjamín Escoriza, Lucrecia, Kiko Veneno, Clara Montes, Tonino Carotone, Los Manolos y Manel Joseph nos brindan los quince homenajes gatunos desparramando poderío y felicidad.

 

En suma, una película con mucha fibra. Honesta, didáctica, salutífera, de sangre caliente. En la obra ponsiana, prolonga el acierto de su inicial "Ocaña, retrat intermitent" con un nuevo escáner de nuestra sociedad hecho a partir de otra figura emblemática que llegó a Barcelona para convulsionar, echar unas gotas de alegría y refortalecer nuestros músculos. De visión obligada para todo ciudadano culturalmente inquieto y, en lo musical, para quien estuviera esperando el perfecto antídoto contra "Operación Triunfo"

Jordi Batlle

La Vanguardia

"El Gran Gato" alcanza una hondura emocional y jocosa que, junto con las actuaciones musicales, convierte este documental en una pieza filmíca de gran envergadura.

Lluis Bonet

La Vanguardia

"Emocionante, conmovedor, gozoso, iluminador este recuerdo a Gato Pérez desde sus canciones interpretadas por una quincena de músicos y los testimonios de amigos y familiares sabiamente orquestados por Ventura Pons, con mano invisible y mirada transparente a lo largo de toda la película, un documental musical como dice el propio autor.

 

Autor, sí, porque Ventura Pons sigue manteniendo su autoría, aunque haya aparcado momentáneamente el tipo de cine por el que es conocido, y que es aquél de sus inicios cuando rodó Ocaña, Retrato intermitente, de vuelta a la calle, el lugar preferido de Gato Pérez, como el del travestí Ocaña, para vivir y crear sus canciones, grandes canciones, muchas de ellas. La autoría de Pons se ve reflejada en la de este músico que encontró, allá por los 80, en la rumba catalana, las raíces, el sentimiento, con que identificarse y expresarse vital y artísticamente.

 

Anécdotas, comentarios de familiares, amigos (Sisa, Mariscal), críticos sobre la vida de este argentino llegado a Barcelona en los 60 hasta su muerte a los 40 años, en 1990, como decía en su canción este músico para quien dormir era un deber, "se fuerza la máquina, de noche y de día". El documento resalta también su talento como compositor, su capacidad visionaria (los excesos iban más allá de castigar su cuerpo), que anticipaba fusiones latinas y señalaba cuál era la verdadera música de esta parte del planeta, esa de la que son depositarios los gitanos, el flamenco, a partir del cual todo se puede hacer y ser diferente, único, con raíces de verdad.

 

Entre testimonio y testimonio, sus canciones, "Gitanitos y morenos", con unos Chichos excelentes más latinos; los Manolos, con la conmovedora "La curva del Morrot"; Aute con "Todo sexo femenino", ideal para él: impresionante, Sisa, "Quiero ser poeta, quiero ser cometa". Todos, en definitiva, a la altura de las canciones, tan llenas de sentimiento, de Gato Pérez. Y los músicos, gitanos y payos que les acompañan.

 

Y Moncho, el gitano que canta boleros con un estilo sin igual. Y que ha estado aquí, y cuya presencia debería figurar en el libro de oro de visitantes ilustres del festival, que ayer se abrió a lo verdaderamente español, a lo auténticamente popular, a la calle, dando lecciones de lo que es la emoción, y lo artístico. Que no sea como dijo Mariscal: "Se murió el Gato, y sólo quedan los perros": !Dale al ventilador, chacho!".

Benito Carracedo

El Mundo

VAYAN, VEAN, DISFRUTEN

Realmente sensacional, "El gran gato" es un documental de Ventura Pons con las canciones y la vida del Gato Pérez.Quizás el mejor resumen inicial sólo podría adoptar la forma de una entusiasta exhortación: vayan, vean, escuchen. Y disfruten esta feliz mezcla de documental, recital y biografía en torno de Javier Patricio Pérez Álvarez (1950-1990), un porteño que se radicó en Barcelona en 1964 con su familia. Y que con los años adquiriría notoriedad como Gato Pérez, un apodo que le debió tanto a su rostro como a la existencia independiente y bohemia que supo llevar.

 

Creía que los puntales de la vida eran la atalaya (la forma de mirar y entender), los libros y la calle. Y entre muchas canciones inolvidables compuso una, Quisiera ser poeta, quisiera ser cometa. Cosas que fue en la realidad, rimando versos entradores y sentidos, y extinguiendo su brillo demasiado velozmente.

 

Ecléctico, el guionista y director Ventura Pons apela a diversos recursos para contar su historia, por ejemplo los testimonios de su madre, las hijas, la primera y segunda mujer (oficiales). Y tantos amigos, compañeros muchos de ellos en la movida durante el franquismo con la rumba como ritmo melódico esencial, apropiado para una ciudad cosmopolita. Y que reflejó en la rumba catalana a Cuba, la habanera, a los gitanos. Y por parte del Gato los ecos del tango y la milonga tanto como de la guaracha y el bolero. Escuchar aquellas creaciones de Gato Pérez es como descubrir un eslabón perdido, la explicación para tantos cantautores que vinieron después y con mucha mejor acogida económica y mediática que él. Que fue un precursor y por ello debió luchar, a menudo infructuosamente y al final con enormes déficits económicos y carencias varias, con las exigencias de discográficas adocenadas y burocráticas.

 

El hombre era, además de un sujeto encantador, un mar de contradicciones, tímido y conquistador, mujeriego y celoso, tan informal como para decirle a la esposa que volvía "en un rato" y regresar una semana después.Los gitanos lo quisieron entrañablemente, a punto tal que uno de ellos dirá que "no creo que fuese un payo (uno que no es de la raza), pa mí que era gitano".

 

Dicen que si dos catalanes están de acuerdo discuten simplemente para no demostrarlo. Esa característica ofrece varios momentos de delicioso humor con dos amigos que, acodados en un estaño, compiten con anécdotas y situaciones, algunas de ellas irrepetibles. Y claro, están las canciones, quince de ellas, a cargo de Martirio o Luis Eduardo Aute y otros menos notorios (al menos por estos pagos) como Tonino Carotone, Los Chichos, Kiko Veneno, Moncho o Lucrecia. Y títulos como el más conocido del Gato, Se fuerza la máquina, la inicial Gitanitos y morenos, la extraordinaria Ebrios de soledad y, en fin, todas y cada una. Aderezadas con el retumbar de cajas y tambores, el rasgueo de guitarras, las inevitables palmas, las voces más puras o aquellas increíbles y cascadas del flamenco...Esta es una fiesta que usted no debería omitir. Vaya. Y a gozar, a emocionarse con tanta alegría de vivir. No tema mover el esqueleto.

Anibal M. Vinelli

Clarín

Please reload