EL VIRUS DE LA POR, VENTURA PONS

 

Una mateixa família viu dos fets traumàtics amb quaranta anys de diferència: la pèrdua d’un dels seus membres i com aquesta pèrdua els afecta. A més a més, l’arribada d’uns nous veïns, forasters, trastoca la suposada harmonia familiar i social.

VENTURA PONS

2008
FORASTERS
FORASTERS

Una mateixa família viu dos fets traumàtics amb quaranta anys de diferència: la pèrdua d’un dels seus membres i com aquesta pèrdua els afecta. A més a més, l’arribada d’uns nous veïns, forasters, trastoca la suposada harmonia familiar i social.


La fragilitat de les relacions familiars, el pas del temps, el sentit de l’existència, i, per damunt de tot, la por i la malfiança d’allò que no coneixem (l’estrany, l’estranger, el forà)… sacseja la mentalitat benpensant d’aquests éssers tradicionals.


Descobrirem que els autèntics forasters no són aquests veïns vinguts d’altres cultures sinó nosaltres mateixos, que ens resistim a integrar-los en les nostres famílies, la nostra realitat, la nostra consciència i el nostre afecte?

EL VIRUS DE LA POR  VENTURA PONS
EL VIRUS DE LA POR  VENTURA PONS
 
FORASTERS
VO/
 
 
FORASTERS

EL MEU TERCER BELBEL

 

Després d’haver adaptat per al cinema dues obres de Sergi Belbel, Carícies al 1997 i el 1999 Morir (O No), torno quasi una dècada després a proposar-me una pel·lícula, Forasters, basada en un text seu. Les dues primeres experiències van ser, al meu parer, molt reeixides, i les recordo amb molta emoció. Els seus textos em van permetre seguir endavant amb un tipus de narració cinematogràfica gens convencional, que m’atrau molt, amb uns resultats que em van ajudar en el posicionament internacional del meu cinema. Crec que per a molts espectadors del món hi ha un abans i un després de la meves primeres versions de Belbel.

 

Què m’aporta Belbel que trobi tan interessant? Normalment, quan parlo de les meves pel·lícules, esmento sempre en primer lloc l’interès de les històries que trio, però en Belbel, tot i ser això cert, també ho és el fet que em fascina particularment pels seus plantejaments narratius. Carícies em va permetre establir una ronda discontínua que als setanta minuts de pel·lícula tornava al començament on, implícitament, ja estava plantejat el final. A la meva versió de Morir (O No) vaig poder radicalitzar la seva proposta a l’establir dues narracions oposades, mort en la primera part, vida en la segona. Blanc i negre, neguit, càmera angoixosa, seqüències sense lligams aparents versus color, afabulació, escriptura clàssica, narració lineal. Ara, Forasters em permet el joc de l’home, la seva història, la ciutat… confrontat amb el pas del temps, aquest joc d’anar endavant i endarrere que sempre és apassionant ja que dóna alhora densitat, volum i agilitat narrativa. Un joc molt cinematogràfic, altrament.

 

I ara anem per la/les històries. Una família vista en dues èpoques, d’una a l’altra han passat al voltant de quaranta anys. Una família disfuncional marcada pel mal lleig, com es deia abans, el càncer i la mort. Una família en descomposició on els personatges es barallen, es maleeixen, s’odien i neguen als seus predecessors tot el que, inevitablement, més tard o més d’hora, repetiran. Una família marcada per la relació de rebuig i d’amor i odi amb els altres, els veïns del pis de dalt, aquests estranys vinguts de terres llunyanes, Andalusia als seixanta, el Marroc en l’actualitat, que també formaran part d’aquest joc de repeticions de la vida que esdevé Forasters. I sobretot una família marcada per la desaparició i la pèrdua, pel càncer i la mort. Tot farcit, més que mai, de les obsessions presents a quasi tots els textos de Belbel, aquestes mares possessives fins a l’extenuació, aquests fills acomplexats amb la seva pròpia existència que rebutgen, aquesta idea de l’homosexualitat soterrada, aquesta desoladora manca d’entesa entre les generacions… En fi, una temàtica densa, dura, un cop d’ull, (Feldman, dixit) “al present i el futur en relació amb el passat, una reflexió sobre on hem estat i cap a on anem” que es pot servir, com he pretès, amb forquilla i ganivet sota la forma d’un melodrama, gènere que no sé si he aconseguit, però que en tot cas m’ha agradat molt intentar-lo.

 

Fins a quin punt tot plegat és una metàfora o un símbol de la nostra societat? Som nosaltres al capdavall els forasters de nosaltres mateixos? El meu amic Benet i Jornet creu que a Forasters “la consciència del temps és sentida desesperadament i tràgica, en el moment exacte de l’enlluernadora lucidesa, del reconeixement i de l’esqueixada acceptació de la tragèdia, de l’acceptació d’aquesta mena de monstre que sí que pot ser considerat el temps; quan la mort, punt final, ja obre la boca per devorar-nos”. No em considero un narrador pretensiós, però sí que m’agrada que les meves pel·lícules tinguin molt de suc on l’espectador pugui trobar-hi el meu plaer per atansar-me a temàtiques no massa habituals en el cinema, però que el poden colpir especialment com em passa a mi mateix.

 

Acabo amb l’agraïment a tota la gent que m’ha acompanyat en aquesta aventura, a tot l’equip tècnic però molt en especial als seus intèrprets, destacant a la gran Anna Lizaran que ens ensenya brutalment el dolor i a en Joan Pera que s’arrisca a tornar a uns registres que li coneixia bé, però que els duia amagats sota la seva gran humanitat d’artista.

 

Ventura Pons

FORASTERS

Una producció d’

ELS FILMS DE LA RAMBLA, S.A.

 

amb la col·laboració de

TELEVISIÓ DE CATALUNYA, S.A.

 

Guió de

VENTURA PONS

 

Basat en l’obra de 

SERGI BELBEL

 

Direcció i Producció

VENTURA PONS

 

Directora de Producció

MAITE FONTANET

 

Música

CARLES CASES

 

Fotografia

JOAN MINGUELL

 

Muntatge

PERE ABADAL

 

Art Director

BEL·LO TORRAS

 

Ajudant de direcció

CARLES VALERO

 

So Directe

NATXO ORTÚZAR

 

Dissenys Especials:

DDT/ DAVID MARTÍ & MONTSE RIBÉ

 

Laboratori

IMAGE FILM

 

Estudi Muntatge i So

INFINIA

 

Distribució a Espanya i Andorra

BADITRI

 

Distribució Internacional

LATIDO RAMBLA, S.A.

 

 
FORASTERS
Segle XX
EMMA
ANNA LIZARAN
FRANCESC
JOAN PERA
JOAN
JOAN BORRÀS
JOSEP
 DAFNIS BALDUZ
ANNA
 AIDA OSET
VEÏNA
PEPA LÓPEZ
MANUEL
 ROGER PRÍNCEP
SALVA
TONI MUÑOZ
 
Segle XXI
ANNA
ANNA LIZARAN
FRANCESC
JOAN PERA
JOSEP
MANEL BARCELÓ
MANUEL
SANTI PONS
MARC
NAO ALBERT
OSA
GEORGINA LATRE
PATRÍCIA
MARIETA SANCHEZ
ALÍ
DANIEL DANTAS
AHMED
XEVI CAMPODOREDA
 
 
FORASTERS

 

 Festivals:

Torino (G&L) (Itàlia)

Cartagena d’Índies (Colòmbia)

Seattle i Stanford (US)

Guadalajara (Mèxic)

Lima (Perú)

Santo Domingo (República Dominicana)

Nantes, Toulouse i Montpeller (França)

Istambul (Turquia)

Varsòvia (Polònia)

Luxemburgo (Luxemburgo)

Verzaubert (G&L): Munich, Frankfurt, Cologne & Berlin (Alemanya)

 Alexandria (Egipte)

Osaka (Japó)

Manila (Filipines)

La Habana (Cuba)

Mèxic D.F. (Mèxic)

Hamburgo (Alemania)

Bogota (Colombia)

Buenos Aires (Argentina)

Managua (Nicaragua)

Brasilia (Brasil)

Caracas (Venezuela)

Zagreb (Croatia)

Quito (Ecuador)

Tirana (Albania)

La Paz (Bolivia)

Santiago de Chile (Chile).

Premis: 

Festival de Torino: Ventura Pons, Premi Especial del Festival

Premis Gaudí: Anna Lizarán (Millor Actriu), Millor Pel·lícula (votació popular).

Millor Actor de Repartiment Cartagena d’Índies (Colòmbia): Roger Príncep. F

estival Internacional de Cinema Lèsbic i Gai de Madrid: Ventura Pons, Premi Especial del Festival

Festicurts Figueres'09: Ventura Pons, Premi Especial ACAT.

Anna Lizarán (Millor Actriu) Festival de Santo Domingo i Festival Cinespaña de Toulouse.
Nominacions Premis Gaudí: Millor Pel·lícula, Ventura Pons (Millor Director), Ventura Pons (Millor Guió), Joan Pera (Millor Actor), Dafnis Balduz (Millor Actor Secundari), Carles Cases (Millor Música), Pere Abadal (Millor Muntatge), Bel·lo Torras (Millor Direcció Artística) i David Martí i Montse Ribé (Millors Efectes Especials).

Nominacions Premis Butaca: Millor Pel·lícula, Joan Pera (Millor Actor) i Anna Lizaran (Millor Actriu).

 

 

FORASTERS
Please reload

 
  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Vimeo - White Circle
  • YouTube - White Circle
texas cinemes
texas cinemes
texas cinemes

© 2015 ELS FILMS DE LA RAMBLA S.A. ||  VENTURA PONS

forasters04