EL VIRUS DE LA POR, VENTURA PONS

 

Un conte de fades en què la música de Wagner es barreja amb el licor de rosa, en una terra on un "si" vol dir "no". Una tendra comèdia en què dones i homes lluiten per reconquerir els més joves mentre ens expliquen com Orfeu va baixar als inferns per recuperar la seva estimada. I és que Shakespeare no va dir mai quant pesava Julieta!

VENTURA PONS

1993
ROSITA, PLEASE!
ROSITA, PLEASE!

Què passaria si la Rosita, una voluminosa i temperemental diva d'òpera abandonés precipitadament el rodatge de Tristany i Isolda a Hollywood en saber que la productora no vol donar-li el paper protagonista de la pròxima pel.lícula, Romeu i Julieta?

I si la Rosita marxés cap a Bulgària després d'acceptar la invitació del Frank, un amic de joventut que ha obert un restaurant de cuina valènciana a Plovdiv per oblidar un antic amor?

I si a més, el Quim, un ex-amant de la Rosita que en 24 hores ha perdut la feina, la casa, la roba, la memòria i una misteriosa maleta plena de diners, coincidís a l'aeroport de Sofia amb la diva, i aquesta intentés lligar-se'l de nou aprofitant l'amnèsia del seu amic?

I si un filtre d'amor fes que, en una visita turística al Monestir de Rila, en Quim s'enamori perdudament de la Tina, la jove cantant d'òpera escollida per fer el paper de Julieta, i que resulta ser l'ex-companya del Frank?I si la millor amiga de la Tina, la Manoli, una guia turística que es desmaia cada dos per tres, acabés tenint una cita d'amor amb el Frank?

I si, per acabar d'embolicar la troca, el productor de la pel.lícula viatgés a Bulgària per aconseguir que la Rosita torni a Hollywood però l'elixir màgic, altre cop, l'emparellés amb el conductor de l'autocar turístic de la Manoli?

Un conte de fades en què la música de Wagner es barreja amb el licor de rosa, en una terra on un "si" vol dir "no". Una tendra comèdia en què dones i homes lluiten per reconquerir els més joves mentre ens expliquen com Orfeu va baixar als inferns per recuperar la seva estimada.I és que Shakespeare no va dir mai quant pesava Julieta!

EL VIRUS DE LA POR  VENTURA PONS
EL VIRUS DE LA POR  VENTURA PONS
 
ROSITA, PLEASE!

MAKING OF

VO/
 
ROSITA, PLEASE!

Bulgària ha estat, en el fons, un pretext, un decorat. El que importa és la història que explico: una comèdia amb mentalitat nostra situada en un context insòlit.El meu cap de producció, Josep Guerrero, m’havia parlat de Bulgària feia temps, i no deixava de repetir-me que hauria de rodar allí, on disposaria d’uns mitjans fantàstics. Bulgària és un país que disposa d’una infrastuctura que podíem aprofitar: els estudis, els decorats naturals, els especialistes, són mitjans amb que normalment no treballo. I és que, en el fons, aquesta pel·lícula és un luxe… un luxe Búlgar. La relació qualitat preu dels acabats ens és molt favorable. Crec que en cap altre país europeu hauríem pogut aconseguir tant d’espectacle per tan poc preu.

 

Els estudis on hem rodat, a Sofia, són immensos, i no existeix res d’igual a Catalunya, ni tan sols a la majoria dels països del món occidental. Fins fa poc temps, s’hi rodaven gairebé 40 pel·lícules l’any. Ara, el ritme és de 6 o 8 pel·lícules per temporada: la majoria estrangeres i ben poques autòctones. Als estudis de Vonyana, a Sofia, he pogut construir magníficament tota la part interior de l’hotel de Plovdiv, un decorat i un camerino de Hollywood. Tardaré a rodar altre cop en estudi, perquè és una meravella que normalment no és al nostre abast.

 

És cert que m’agrada treballar en família, amb un mateix equip. Ara bé, els actors s’han d’adaptar al personatge, no m’agrada que hi entrin amb calçador. En el cas de l’Amparo Moreno i l’Àngel Burgos, que són dos grans artistes amb qui m’entenc molt bé, els seus respectius papers els esqueien a la perfecció. Vaig decidir-me pel Joel Joan i l’Ariadna Planas perquè són actors joves i frescos, i és el que necessitava per a aquesta comèdia. N’estic molt satisfet. Amb la Mercè Aràgena és el típic cas de a la tercera va la vençuda, ja que vam tenir l’ocasió de treballar en dues anteriors pel·lícules meves, però no va poder ser. Aquesta vegada hem encaixat molt bé. Els resultats són excel·lents i em sembla que el públic s’ho passarà pipa amb la seva actuació. Està esplèndida.

 

A l’equip hi ha 61 tècnics búlgars i una vintena de catalans, 27 equips de transport i quatre ambulàncies, nou especialistes d’acció, cinc traductors i una orquestra de 25 músics… Pel que fa als actors, a més dels cinc protagonistes catalans, n’hi ha tres de búlgars, una cinquantena de secundaris, també búlgars, i, literalment, centenars d’extres. N’hem fet sortir molts.

 

Pel febrer vam anar a Bulgària on vam veure més de 60 primers actors per triar els tres papers importants, i després per buscar els papers complementaris. He de dir que m’agrada molt el seu nivell d’interpretació, i no tans sols el de l’Ilka, el de Nikolai i el Constantin, sinó el de tots els petits papers: la turista, la cambrera, el pope… De fet, és com en el cinema americà, en que de vegades els secundaris són gairebé tant o més importants que els actors principals. Aquestes són pinzellades que enriqueixen la pel·lícula d’una manera increïble.

 

Hem rodat en llocs absolutament meravellosos, com Koprivchtitsa, el monestir de Rila on va estar a punt de filmar-se El nom de la rosa, la ciutat de Plovdiv, o la capital, Sofia. Després, hem pogut tancar tres nits l’aeroport de Sofia, i hem tingut accés a museus, fins i tot, a l’Acadèmia de Ciències i a la d’Arquitectes.

 

Ventura Pons

 

LA MIRADA LIBRE

Extracte del llibre d’Anabel Campo Vidal

             

Pepe Guerrero, mi director de producción, había rodado una película en Bulgaria, y me explicó que había unos estudios impresionantes, animándome con fantásticas historias sobre las posibilidades de conseguir algo distinto de los productos urbanos en los que solía moverme. El exotismo me va, la aventura también, y los que me conocen ya saben que soy bastante lanzado. No me lo pensé dos veces: consulté a Joan Barbero si se veía capaz de escribir un guión que pasara en Bulgaria, utilizando los escenarios y los recursos que me había contado Pepe. Y Joan fue muy hábil. Se le ocurrió la historia de una cantante de ópera, una diva llamada Rosita, que está rodando una versión de Tristán e Isolda en un estudio de Hollywood y que se escapa, perseguida de cerca por su productor, a Sofía. A la vez, unos turistas catalanes viajan por Transilvania y, en Barcelona, un ejecutivo ve cómo, en una racha de mala suerte, se le hunde el mundo y su casa físicamente, se queda amnésico y el azar los manda a todos ellos a Bulgaria. Eso, en poquísimos minutos. Joan se fue a la librería Altaïr y compró las mejores guías de Bulgaria para situar la historia, porque ni él ni ninguno de nosotros, excepto Pepe, conocía el país.

 

Cuando llegamos a los estudios de Sofía, donde preparábamos la producción, los búlgaros no se podían creer que Barbero no conociera su país. El guión de Joan tenía una credibilidad geográfica admirable, y entre unas cosas y otras nos fuimos entusiasmando y autoengañando a la vez. Era muy curioso, porque la misma complejidad nos empujaba hacia adelante. Yo intuía que la historia no era bastante buena, que las situaciones eran demasiado forzadas, poco coherentes, pero todo lo justificaba por la “lógica” de la “screwball”. De todas formas, para quien quiera verla, creo que hay una media hora final espléndida, muy ingeniosa de guión y con un ritmo y unos actores fantásticos. Rosita, please! es la película que quizás no habría tenido que hacer, pero a la vez es de la que más he aprendido en toda mi vida, especialmente desde el punto de vista narrativo. Es la más denostada por la gente, pero también por la que más he luchado. Quizás el error estuvo en forzar las cosas, en querer hacer una película que tiene que pasar en un lugar concreto, cuando lo importante es plantearte la “historia”. Y en Rosita falla la historia. Mea culpa: asumo mi responsabilidad. Cualquier película debe contar con tres pies: historia, reparto y narrativa. Si falla alguno, todo se tambalea, no hay película. Pero me pudo más la fascinación de trabajar en un país que no tenía nada que ver con el nuestro, donde todo, paisaje, gente, costumbres, me resultaba muy exótico.

 

En Bulgaria, como en todos los países de la ex órbita soviética, quedaban los grandes estudios de cine hechos un desastre y con una maquinaria espantosa, pero impresionantes, donde se hacían cosas que en el mundo occidental no te podías permitir porque era un lujo. En un plató instalamos el decorado de Hollywood. En otro, construimos una planta de hotel de cuatrocientos metros cuadrados con ascensor, escaleras, pasillo y cinco habitaciones con sus paredes móviles. Era un decorado increíble que, curiosamente, se atrezzaba con muebles que sacábamos a escondidas del Palacio Real por la noche, pagando una propina. Los del estudio utilizaban la puerta trasera y a la mañana siguiente los devolvían. Las camas del hotel las alquilaban a gente que durante una semana dormía en el suelo la mar de contenta. Luego rodamos una semana entera en Rila, un monasterio ortodoxo de la Macedonia búlgara, otra en Plovdiv y en otros pueblos maravillosos... Nos trasladábamos por las carreteras con más de cuarenta transportes, ya que respetábamos la organización tradicional del cine hecho en estudio. Tuvimos centenares de extras y especialistas. La orquesta que toca el “Funiculí” (es un decir, ya que hacían playback) en el jardín del hotel, era la Orquesta Nacional Búlgara, y su verdadero director es el que aparece en la película. Todos los actores búlgaros que hacían papeles secundarios eran actores de primera; media compañía del Teatro Nacional actuaba como extras. Aquel rodaje fue un lujo que nunca más me voy a poder permitir.

 

La película tenía que haberse rodado en el verano de 92; por eso escojimos Bulgaria, pero se retrasó al 93, y con la demora yo ya andaba un poco harto, pero, como todo estaba a punto y teníamos una buena financiación, decidí rodar la película. Ése fue el error. Rosita tuvo mala suerte. No únicamente fallé yo como productor y director, sino que también falló mi distribuidor. Cada palo que aguante su vela. Pagaré esta penitencia toda la vida. Siempre tienen que recordarme la Rosita de las narices. Fue una lástima que mi trilogía con Barbero terminara así de mal. Tan bien que habíamos empezado con nuestra Mari Pili. No he vuelto a trabajar con Joan; bueno, lo intentamos con un guión localizado en El Prat de Llobregat, su pueblo, titulado La patata brava, pero fue un proyecto que no salió. Siento que Joan no siga escribiendo sobre su mundo propio y que esté ligado a las sitcoms, porque creo que tiene un gran talento. Dicen, ciertamente, que aprendes mucho más de una película que no funciona, y Rosita fue una buena lección para mí.

 

Ventura Pons

 

 

 
ROSITA, PLEASE!

 

DIRECCIÓ I PRODUCCIÓ

VENTURA PONS

 

GUIÓ

JOAN BARBERO

 

CAP DE PRODUCCIÓ

JOSEP GUERRERO i TRAIKO IVANOV

 

MÚSICA

CARLES CASES

 

FOTOGRAFIA

JOSÉ GARCÍA GALISTEO

 

MUNTATGE

JORDI PUIG

 

ART DIRECTOR

ROSA ROS

 

SO

DANIEL JABAL i ANTOANETA GUEORGUIEVA

 

Una producció de Els Films de la Rambla, S.A. Amb la col.laboració de Televisió de Catalunya, S.A.

 

 
ROSITA, PLEASE!
ROSITA
AMPARO MORENO
MANOLI
MERCÈ ARÀNEGA
FRANK
ÀNGEL BURGOS
QUIM
JOEL JOAN
TINA
ARIADNA PLANAS
MARY JO
ILKA ZAFIROVA
SIMON
NIKOLAI URUMOV
ASSIL
CONSTANTIN HADJIPANZOV
 
 
 
ROSITA, PLEASE!

Bogotá i Medellín (Colòmbia)

Sofía (Bulgària)

Dublín (Irlanda) 

 

Premis:

Premis Generalitat a Mercè Arànega (Millor Actriu)

 

 

 

 

 
ROSITA, PLEASE!

ELS CAVALLERS LES PREFEREIXEN PRIMES

L'arrencada frenètica d'aquesta història és ja una invitació al joc de despropòsits i paradoxes que vertebrarà el guió: el provocatiu pròleg en un impossible Hollywood de cartró pedra, on té lloc un no menys impossible rodatge de Tristany i Isolda, ve a recordar-nos que, en el món de l'òpera, una prima dona no coincideix exactament amb una dona prima; el detall té la seva importància quan la cantant que fa d'Isolda s'assabenta que el seu director no pensa contractar-la com a protagonista de la versió de Romeo i Julieta que té previst rodar a coantinuació. No sense raó, la diva malcarada ens recorda que Shakespeare no va especificar quants quilos havia de pesar la bella filla dels Capulet i, feta aquesta afirmació, planta el rodatge del Tristany per fugir cap a Bulgària.Aquest escenari estranger "plató recent d'altres produccions del cinema català" ha estat utilitzat per Ventura Pons i la decoradora Rosa Ros sense cap dissimulació: més aviat s'ha aprofitat com un element que jugués a favor de la història. Per la resta, el film repeteix en bona mesura els ingredients ja treballats amb èxit en les anteriors comèdies de Pons, tot i que es pot parlar d'una certa evolució cap a registres cada cop menys realistes i més obertament caricaturescos; l'amnèsia inversemblant d'un dels personatges, les reaccions que provoca el filtre amorós, la maleta plena de diners, el joc de casualitats portat a un extrem volgudament desmesurat, en són exemples clars. Però el que més vincula aquest film amb els precedents és sobretot el bon resultat aconseguit en el terreny de les interpretacions. Altre cop cal valorar el risc per descobir-nos cares noves (com Ariadna Planas, perfectament desimbolta en l'interior de la comèdia), i la saviesa amb què el director extreu els millors registres expressius d'estrelles ja merescudament consagrades. No cal que els recordi, en aquest sentit, que Rosita, please! és també un film afectuosament consagrat a la sempre excel.lent Amparo Moreno, presència carismàtica i insubtituïble, que presideix amb el seu ofici aquesta nova incursió de Ventura Pons pels atractius camins de la comèdia cinematogràfica.

Núria Bou

Avui

COMEDIA BALCÁNICA Y VOLCÁNICA

Con què t'hi jugues Mari Pili?, el tándem Ventura Pons-Joan Barbero dinamizó la comedia catalana como recientemente sólo había procurado la Vergés en Boom Boom. Una comedia catalana fresca y eixerida pero, aun siendo tremendemanete localista en el fondo, una comedia catalana puesta bajo la advocación de la clásica screwball comedy americana, hawksiana, loca, frenética y trufada de personajes que se cruzan y entrecruzan, se enredan y desenredan, y con un equipo de actores espontáneos, más que notables, en los que destacaba una secundaria genial, la enorme -en todos los sentidos- Amparo Moreno. un año más tarde, Pons, Barbero y varios de los actores de Mari Pili volvieron a la carga con otra comedia cortada por los mismos patrones, igualmente divertida, aunque, por la repetición de la fórmula exenta de sorpresas: Aquesta nit o mai.

 

Peligro: esa fórmula se vuelve a repetir una vez más en Rosita, please!, una temeridad que me llevó el pasado viernes a su estreno con la mosca tras la oreja. Salí feliz: no sólo es mejor que Aquesta nit o mai, sino tal vez la mejor de la trilogía, la más acabada en su factura y en su diseño de producción y la más movida en escenarios, ya sean interiores o exteriores: rodada casi toda ella en tierras de Drácula, parajes bien escogidos en los que se mueve una fauna entre encuentros y desencuentros, ligues varios, cambios de pareja y extraños elixires de amor. Su variedad de escenarios casi oculta que estamos ante un vodevil clasicote y ante un guión muy Mari Pili. Cierto que hay escenas no acabadas de pulir, pero el ritmo es constante, los enredos bien tramados y los actores en su salsa.

Jordi Batlle

Guía del Ocio

El UNA COMEDIA MUY ORTODOXA

Buen conocedor de la mecánica teatral y al mismo tiempo cinéfilo que supo pasar de la teoría a la práctica, Ventura Pons se siente muy a gusto en el terreno de la comedia. Un género con frecuencia vilipendiado pero particularmente difícil y esquivo con los insensatos que, carentes de modestia, lo abordan desconociendo sus reglas. El simple engarce de cuatro chistes nunca proporciona ese ritmo interno que evita el desplome de un edificio cuyos cimientos deben ser sólidos.

 

Maestro elevado hoy a la categoría de deidad gracias a Fernando Trueba, Billy Wilder sentenció que "en una comedia, la geografía debe ser clara y precisa. Adornar es fácil. Y no se debe sacrificar todo al estilo y nada al contenido". Ventura Pons ha tomado buena nota de esa lección y en el espacio de cuatro años ha ejercido de productor y director en tres comedias: "Què t'hi jugues Mari Pili? -un gran éxito del cine catalán en 1992-, "Aquesta nit o mai" y, ahora, "Rosita, please!".

 

No por azar, esas tres comedias -sin olvidar "Puta misèria", rodada en 1989 y que era una tragicomedia- están habitadas por Amparo Moreno. La complicidad entre Ventura Pons y esa gorda de todos los diablos, capaz de adueñarse de cualquier papel con pasmosa facilidad -los buenos actores nunca transmiten sensación de dificultad en sus interpretaciones-, alcanza su cénit en "Rosita, please". Director actriz comparten su complicidad con el espectador desde el mismo arranque de la película, una filmación de "Tristán e Isolda" -el filtro mágico se convierte en pretexto de la función o, si se quiere, en McGuffin hitchcockiano- cuya seriedad se hace añicos rápidamente. A partir de ahí, "Rosita Please!" acumula situaciones, cambia de escenarios vertiginosamente y desemboca en un final, también enloquecido, donde todo encaja.

Lluís Bonet

La Vanguardia

Please reload